Pàgines

13 de maig del 2014

Inspiració

Fa uns 18 anys, quan jo en tenia uns vint, vaig veure la peli Forrest Gump per primera vegada. Les imatges de quan en Forrest creua els Estats Units corrent em van impressionar, vaig pensar que jo també volia fer allò; les llargues distàncies, l'aventura, els paisatges, l'autosuficiència... Portava una bona temporada sense córrer i, ho recordo perfectament, aquell mateix dia hi vaig tornar... almenys durant uns mesos. No vaig entrar encara en el món de les curses "llargues", llevat de la Matagalls Montserrat de tant en tant, però tot arribaria...


Ara tinc gairebé 39 tacos, i estic enganxat a córrer des de fa uns 5 anys, quan em vaig re-enganxar el 2009. El detonant per tornar a córrer aquesta vegada va ser veure una foto meva a la platja, amb 20 o 25 kg més que ara. Llavors em va costar molt agafar la forma, i potser ara una de les motivacions per córrer que dec tenir més interioritzada en el meu ésser és el record d'aquella època, en la que jo era un grassonet de més de 100 kg que no podia fer ni quatre quilòmetres..

Tot i que ara córrer m'omple, m'agrada i gaudeixo fins i tot quan pateixo, de tant en tant també va bé que caiguin a les meves mans algunes històries, blocs, i llibres que m'ajudin a tenir una motivació extra, i que m'inspirin per entrenar més i per buscar les meves pròpies aventures i reptes.

D'històries i blocs potser faré alguna entrada més endavant, però en aquesta vull compartir els llibres que m'han inspirat en els últims 5 anys, pel que fa a córrer.

El primer és Entrenamiento para Maratón, de Joe Henderson (Ed. Paidotribo). Me'l van regalar fa molts, molts anys dos amics (gràcies!!), i llavors me'l vaig llegir però no m'atrevia amb la marató. Però fa uns quatre anys vaig treure-li la pols, i em va servir per motivar-me i apuntar-me a la que seria la meva primera marató, la de Barcelona, el 2011. El llibre és de fàcil lectura, amb consells i històries de corredors, i inclou planificacions molt senzilles per entrenar una marató.

Entrenamiento para Maratón - Joe Henderson

El segon és Ultramaratón, de Dean Karnazes (Ed. Paidotribo). Me'l vaig comprar i no en tenia ni idea de qui era aquest tal Karnazes. Resulta que és un crack que es va iniciar en l'ultrarunning una mica tard, cap als 30 anys. És un llibre autobiogràfic, ple "de batallitas", on explica les seves participacions a la Western States 100 i Badwater, entre d'altres. Per a mi, que m'agrada això de la ultradistància, aquest llibre em va inspirar molt en el seu moment.

Ultramaratón - Dean Karnazes

El tercer, i que no podia faltar, és el super famós Nacidos para correr, de Christopher McDougall. Les teories que exposa el llibre sobre mecànica de córrer, i la història de l'ultramarató amb els tarahumares i tots els personatges que hi surten (Scott Jurek, Barefoot Ted i companyia) enganxen el lector. Arran d'aquest llibre vaig intentar millorar la tècnica de córrer, i també em va donar inspiració extra per a fer ultramaratons, que com dic, és el que em tira. I ho reconec, després de llegir-me'l vaig comprar-me unes sabatilles minimalistes (NB Minimus Trail MT-01), que vaig provar durant una temporada fins que em vaig clavar una pedra a la planta del peu i vaig veure le estrelles, lesió inclosa.

Nacidos para correr - Christopher McDougall

Que m'hagin inspirat "de veritat" només són aquest tres, i els recomano 100%. Me n'he llegit alguns més de temàtica de córrer, però no podria recomanar-ne cap especialment:
  • Córrer per ser feliç, de l'Arcadi Alibés
  • Córrer o Morir, del Kilian (no el vaig acabar)
  • De qué hablo cuando hablo de correr, del Murakami
  • Correr con los keniatas, de l'Adharanand Finn
  • Maratón, de Grete Waitz
  • ...
Si llegeixes el bloc i vols llegir-te algun d'aquests llibres, demana-me'l i te'l deixo.

R.

1 comentari:

  1. "Correr" de Jean Echenoz... ja te'l deixaré. Està molt bé, explica la vida d'un crack, Emil Zatopek.

    ResponElimina